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Highlighted Questions
 
1. Do I need a license to serve alcohol at an open house that is open to the public? See
Question #2.
2. What precautions should I take when serving alcohol at an open house? See Question #3.
3. Do I need a license to serve alcohol at an open house that is NOT open to the public? See
Question #4.
   

Q 1.  Do I need my broker’s approval to serve alcohol in a setting like an open house?

A Yes. The broker certainly has discretion to either approve or disapprove the serving of
alcohol at an open house. Further, the broker should have the opportunity to evaluate the
risks of this activity such as whether it would be covered by the broker’s E&O insurance.

A. Serving alcohol with a license

Q 2.  Do I need a license to serve alcohol at an open house that is open to the public?

A Yes. This is one reason hosts often hire professional caterers for these events. The
caterer must have both: (1) an On-Sale license from the California Department of Alcoholic
Beverage Control (“the ABC”); and (2) a Type 58 Catering Permit also issued by the ABC
(which allows them to exercise On-Sale privileges at a location other than their businesses).



Bus. & Prof. Code § 23320 Types of licenses and fees; § 23320.1

Q 3.  What precautions should I take when serving alcohol at an open house?

A   

The following tips are conservative precautions intended to limit liability:

1. Make sure no minors are present.

2. Employ a catering service with proper alcohol licenses and professional servers. The
servers should require identification from guests and should be able to properly identify how
intoxicated guests are and to avoid serving alcohol to minors or intoxicated guests.

3. Impose a drink limit for all guests. For example, each guest may be provided with two (2)
tickets redeemable for an alcoholic beverage.

4. Include a variety of alternative, non-alcoholic beverages.

 

B. Serving alcohol without a license

Q 4.  Do I need a license to serve alcohol at an open house that is NOT open to the
public?

A Not necessarily. But to do so, you must meet the three requirements:

1. There is no sale of alcohol;

2. The event is not open to the general public at the time alcoholic beverages are served or
consumed (the “private party” exception), and;

3. The premises are not maintained for the purpose of keeping, serving, consuming, or
disposing alcoholic beverages.

Beverage Control Act § 23399.1

Q5. What qualifies as “not open to the public” under Beverage Control Act § 23399.1?



A To bypass the license requirement, the law requires the event to not be be “open to the
public.” Some call this the “private party” exception. To be considered a “private party,” the
host must have the names of the invited guests beforehand. If any person not on the list is
admitted to the event, the event is considered “open to the public”, and the host must have
the appropriate licenses for serving alcohol. 
Beverage Control Act § 23399.1

Q 6.  Can I charge guests for alcohol at an open house?

A If you charge for alcohol at an open house, the event will no longer be considered a
“private party” and will fail the “private party” exception under Beverage Control Act §
23399.1. As a result, you will be required to have a license to serve alcohol at the open
house. Note that requiring guests to purchase admission tickets or make mandatory tips or
donations constitute a “sale” for purposes of Beverage Control Act § 23399.1.

Cal. Bus. & Prof. Codes § 23300 Necessity for license; § 23301 Penalty for operation without
license

Q 7. Do I need a list of invited guests?

A Yes. To satisfy the second requirement of Beverage Control Act § 23399.1 and the
“private party” exception, the event must not be open to the public and requires a closed list
of invited guests. Uninvited individuals who are not on the guest list should not be admitted.

Q 8.  Can you serve alcohol at an open house without meeting the three conditions of
§23399.1?

A No.The three conditions provided in § 23399.1 of the Alcoholic Beverage and Control Act
must be satisfied in order to serve alcoholic beverages without a license.

 

C. Liability

Q 9.  Can a social host be held liable for damages related to serving alcohol at their
residence?



A  A social host may be held liable for damages if alcohol was furnished to an underage
drinker who injures a third party as a result of the intoxication. (Cal. Bus. & Prof. Code §
25602(b), Cal. Civ. Code §1714(d), Cal. Bus. & Prod. Code § 25602). But aside from that,
California law immunizies a social host from liability suffered by the drinker or to a third party
which results from consumption of alcohol. 

Q 10.  Can a furnisher of alcoholic beverages at a open house be held liable for
damages related to the intoxication of minors at an open house? 

A Yes. A host must take precautions to ensure that alcohol is not being served to individuals
under the age of 21. For example, the host should ensure that all guests at the event are
over the age of 21 and should provide servers who are trained to require identification before
serving alcohol. The servers should also be able to identify false or fake identification.
California law technically creates liability only if the furnisher provides alcohol to an obviously
intoxicated minor. However, since this will never be clear, a more conservative risk
management approach is to not serve alcohol to any minor.  Cal. Bus. and Prof. Code §
25658. 

Q 11. Can a furnisher of  alcohol be held liable for providing alcohol to “obviously
intoxicated” individuals?

A Yes, a host may be criminally punished with a misdemeanor if alcohol is served to an
“obviously intoxicated person”. Therefore, the host of an open house should impose limits on
the alcohol consumption of guests. For example, the host may distribute two (2) drink tickets
per adult. The servers should also be able to accurately identify the level of alcohol
intoxication of guests. Additionally, the host should provide for alternative forms of
transportation for guests, such as taxis, free of charge. Cal. Bus. & Prof. Code § 25602.
Notice that this law, while it creates criminal liability, it is specific in immunizing the furnisher
of alcohol from civil liability. 

Q 12 .   Where can I get additional legal information?

A   This legal article is just one of the many legal publications and services offered by C.A.R. to its

members. For a complete listing of C.A.R.'s legal products and services, please visit   car.org/legal  .

Readers who require specific advice should consult an attorney. C.A.R. members requiring legal

assistance may contact C.A.R.'s Member Legal Hotline at (213) 739-8282, Monday through Friday, 9 a.m.

to 6 p.m. and Saturday, 10 a.m. to 2 p.m. C.A.R. members who are broker-owners, office managers, or

Designated REALTORS® may contact the Member Legal Hotline at (213) 739-8350 to receive expedited

service. Members may also submit online requests to speak with an attorney on the Member Legal Hotline

by going to   http://www.car.org/legal/legal-hotline-access/  . Written correspondence should be



addressed to:

CALIFORNIA ASSOCIATION OF REALTORS®

Member Legal Services

525 South Virgil Avenue

Los Angeles, CA 90020

The information contained herein is accurate as of July 7, 2017. It is intended to provide general answers

to general questions and is not intended as a substitute for individual legal advice. Advice in specific

situations may differ depending upon a wide variety of factors. Therefore, readers with specific legal

questions should seek the advice of an attorney.  Written by Robert Bloom, Esq and Benjamin

Bottehsazan (JD exp. 2018).
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